Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg elsker julen, og jeg elsker "de gode gamle dage". I min verden, findes der ikke nogen bedre film end de gode gamle Morten Korch film, og det bliver ikke rigtig jul før at vi har set både Nøddebo Præstegård, Dyrlægens plejebørn og Anne på Grønnebakken.
Vi har en aftale om her i huset, at vi ikke begynder at pynte op før den 1. søndag i advent. Heldigvis er det allerede på næste søndag, og jeg kan hilse at sige at det virkelig kribler i fingrene for at komme i gang.
Pakkekalenderene er jo færdige, dog vil jeg have puttet noget mere i dem, efter at vi er begyndt at have lidt penge på kontoerne igen.
Jeg har også lavet de første forsigtige julestjerner, og jeg er begyndt at tænke over hvad det "nye" pynt skal være i år.
Ser du, jeg pynter aldrig ens op, men prøver på at finde noget nyt hvert år, fx har jeg et år, pyntet skabslågerne i gangen med gavebånd, så det lignede store gaver. Et andet år, havde jeg klistret kravlenisser på skabslågerne i køkkenet.
Så jo, jeg elsker julen, og den næste uge, må bare gerne gå hurtigt, så jeg kan komme i gang igen.
Men mens vi venter på at det skal blive den første december, vil jeg gerne dele opskriften på de bedste vaniljekranse jeg kender. De er dejlig sprøde, og har en lækker smag af vanilje.
Et år ledte jeg efter en opskrift på vaniljekranse, hvor man ikke behøvede en kødhakker, da jeg af en eller anden grund ikke ejer en sådan.
Så jeg fandt en opskrift på samvirke lige netop på sådanne vanilje kranse.
Kilden til opskriften kan ses her. Men historien om den er at den er fundet i en kogebog fra 1866. Hvis du bor i omegnen af Aarhus, skulle man også kunne købe disse vaniljekranse, i bageriet i Den Gamle By.
Vaniljekranse som i gamle dage:
500 g mel
1 æg
350 g smør
250 g sukker
½ hakket vaniljestang og korn
250 g søde mandler med skal
15 g bitre mandler (erstattes eventuel af søde mandler)
Rist mandlerne i ovnen, afkøl dem og hak dem fint.
Ælt alle ingredienserne godt sammen i en skål, indtil dejen slipper hænderne.
Rul en tyk pølse. Skær dejen i mindre stykker, læg dem i små kranse, med et stort hul, så dejen ikke løber sammen i ovnen.
Dup fingerne med ekstra mel under trilningen, så dejen ikke hænger fast.
Bag kransene i ovnen til de er lysebrune ved 180 grader (ca. 15-20 min.). Køl dem af på en rist.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar