Når jeg nu snakkede om syltning i går, og dagens bogstag er T, så er det nærliggende at snakke om en anden konserveringsform, nemlig Tørring.
Tørring er godt fordi at det bevare smagen rigtig godt, der er ikke så stort et tab af vitaminer og mineraler, sukker indtaget er minimalt, fordi at der ikke bliver tilføjet en masse sukker (som ved syltning).
Tørrede frugter/grøntsager får en fantastisk smag, på grund af at sukkerindholdet og smagsstoffer bliver opkoncentreret.
Et godt tørret produkt, har kun et indhold på 15% vand, det kan skadelige mikroorganismer ikke leve i, og derfor bliver produktet ikke nedbrudt.
Det lidt svære ved tørring, er at det skal ske rimelig hurtigt, for at der ikke skal nå at gå råd i grøntsagerne/frugterne, derudover er opbevaring efter tørring også vigtigt, for at frugten/grøntsagen ikke skal tage fugt til sig igen.
Helt tørrede krydderurter, kan opbevares i papirsposer, men alt andet skal i tætsluttende glas med intakt gummiring. Glassene stilles mørkt og køligt, for at bevare flest mulige næringsstoffer. Produkterne kan holde 12 måneder ved 15 grader, og kun 6 måneder ved 25 grader.
Hvordan tørre man så frugter og grøntsager?
Det danske klima, er som sådan uegnet til udendørs tørring, med mindre der virkelig er hedebølge. Hvis man tager chancen alligevel, skal man huske at det skal være et skyggefuldt sted (for at bevare næringsstoffer) og der skal være god cirkulation.
Så der må en varmekilde til.
Hvis man har et fyr/brændeovn, kan man tørre svampe, æble-, pæreskiver og chili her. Men lav forskellige forsøg med tykkelsen på skiverne.
I ovnen skal svampe tørres ved 50 grader, frugt og grøntsager ved 70 grader. Lad ovndøren stå på klem, så vandet fra produkterne kan komme ud. Bemærk, at krydderurter ikke kan tørres i ovnen, da de skal tørres ved 30 grader.
Det mest optimale er en tørremaskine, jeg har ikke selv erfaring med dem, men det er da helt klart noget der står højt på ønskesedlen, når vi flytter i vores eget.
Jeg har dog haft held med at tørre svampe på radiatoren. Vi var i skoven og fandt nogle dejlige store Karl Johan og et par Indigo rørhatte.
Jeg lagde et stykke avis på radiatoren, og skar svampene i tynde skiver, og lagde dem oven på. De svampe der ikke kunne komme på radiatoren, blev sat på bomuldssnor, og kom til at hænge ved siden af. Jeg skruede radiatoren så højt op som muligt, og svampene var knastørre inden for et par dage.
Jeg vendte svampene 2 gange om dagen, indtil de var knas tørre.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar